Julklappstips: Billig och bra mobiltelefon

Vill du köpa ny mobiltelefon, men inte bli ruinerad? Tidningen Mobil har kollat igenom marknaden och tipsar om några lämpliga objekt. Sammanfattningsvis:

  • Se till att telefonen har minst 16 GB intern lagring. Operativsystemet lägger beslag på ca 5 GB och sen vill du förstås kunna installera appar. På ett separat minneskort kan man lagra bilder och filmer, men appar brukar kräva att få husera på den interna lagringen.
  • Välj en telefonmodell som är högst 1 år gammal. Äldre modeller säljs billigt för att operativsystemet och tekniken är av utgående typ. Det kan innebära att systemet inte kan uppdateras så att det fungerar med nyare appar eller att batteriet håller sämre.

Huawei Y6 2017
Pris från 995 kr
Denna telefon har en 5-tumsskärm på 720 x 1280 pixlar och 16 GB lagring. Processorn är acceptabelt snabb. Operativsystemet är Android 6.0, alltså en hyggligt ny version. OBS! Huawei har gjort flera årsmodeller av modellen Y6, så se till att det verkligen är 2017 års modell du köper.

Motorola Moto G5
Pris från 1666 kr
Jämfört med Huawei-telefonen har denna telefon bättre skärmupplösning (1080 x 1920 pixlar), lite mer arbetsminne (3 GB istället för 2 GB), och nyare Androidversion (7.0). Lagringsminnet är detsamma (16 GB).